Kosten är en viktig pusselbit i strävan mot att må bra. Kostförändringar behöver anpassas efter dina förutsättningar och behov. I klimakteriet händer det mycket i kropp och hjärna. Noonakliniken har ett nära samarbete med Ulrika Davidsson. Hon har många års erfarenhet av kostrådgivning och har även gett ut flera kokböcker.
Ulrika Davidsson
Att uppleva viktproblem är ett vanligt symtom under klimakteriet. En kostrådgivare kan hjälpa dig. Att äta rätt och hälsosamt kräver planering, vilket vissa dagar är lättare sagt än gjort. På samma sätt som motion och vila bör vara en del av din dagliga rutin, bör även näringsrik kost vara det.
Kosten spelar en viktig roll under klimakteriet eftersom hormonella förändringar kan påverka kroppen och hälsan på olika sätt. En välbalanserad kost kan hjälpa till att hantera och lindra många av de vanliga symtomen som är förknippade med klimakteriet, inklusive viktökning, benskörhet och humörsvängningar.
Under klimakteriet är det viktigt att få tillräckligt med kalcium och D-vitamin för att stödja benhälsan och minska risken för benskörhet. Eftersom ämnesomsättningen sakta går ner är det också viktigt att hålla ett öga på kaloriintaget och försöka undvika viktökning genom att äta en hälsosam och balanserad kost med rätt mängd proteiner, kolhydrater och fetter. Fytoöstrogener, som finns i livsmedel som linfrön, sojabönor och hirs, kan hjälpa till att lindra klimakteriesymtom genom att verka som östrogenliknande ämnen.
Vissa livsmedel kan bidra till att lindra klimakteriesymtom. Flera studier har visat att ökad konsumtion av livsmedel som innehåller fytoöstrogener, såsom soja och linfrön, kan hjälpa till att minska värmevallningar. Att undvika koffein och alkohol nära sänggåendet kan förbättra sömnkvaliteten. En balanserad kost med regelbundna måltider kan också bidra till att hålla blodsockernivån stabil, vilket kan minska humörsvängningar och energidippar.
Under klimakteriet är det viktigt att vara medveten om ökad risk för benskörhet. Det är därför klokt att konsumera tillräckligt med kalcium och D-vitamin samt engagera sig i regelbunden viktbärande träning för att stärka skelettet. Vissa kvinnor kan också uppleva en minskad ämnesomsättning under klimakteriet, vilket kan leda till viktökning om kaloriintaget inte kontrolleras noggrant. Ibland är det bra att tala med en läkare eller dietist för att utveckla en individuellt anpassad kostplan som tar hänsyn till de specifika behoven under klimakteriet.
Läkarhuset Odenplan
Odengatan 69
113 22 Stockholm