Frågor & svar

Hormoner & läkemedel

Hur fungerar det med licenspreparat?

Licens är ett försäljningstillstånd till apotek att sälja ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige. För att en licens ska behandlas krävs att behörig förskrivare (tex läkare) skapar en licensmotivering och att ett apotek gör en licensansökan. Ett elektroniskt recept på licensläkemedlet skickas till apoteket. Du som patient måste kontakta ditt apotek för att be dem göra licensansökan. När Läkemedelsverket godkänt licensansökan kan apoteket beställa hem läkemedlet. Processen brukar ta ca 2-3 v.

Vad menas med bioidentiska hormoner?

Bioidentiska hormoner är humanidentiska med samma kemiska struktur, funktion och nedbrytning som kroppens egna, dock kemiskt framställda (ex östradiol, progesteron)

Vad händer om läkemedel är slut på apoteket?

 Ibland är ett läkemedel slut på det apotek du besöker. Då kan du titta på fass.se. Sök fram ditt läkemedel och styrka. Klicka på “sök lagerstatus” till höger. Där kan du se vilka apotek som har läkemedlet i lager. Ibland är ett läkemedel restnoterat, dvs slut hos leverantör. Då kan du som är patient på Noonakliniken maila oss för att få recept på ett ersättningspreparat (om ett sådant finns).

För vem rekommenderas bioidentiska hormoner?

Nästan alla kan ta bioidentiska hormoner. För några få kvinnor kan det ibland vara lämpligare med syntetisk variant. Doktorn och patienten kommer gemensamt fram till vad som är lämpligast.

Hur länge rekommenderas man använda bioidentiska hormoner?

Det finns ingen övre gräns för hur länge man kan använda hormoner. Det blir en individuell bedömning i varje enskilt fall.

Kan man göra uppehåll i sin hormonbehandling, hur ska man tänka?

Förr rekommenderade man årliga utsättningsförsök av hormonbehandling. Den rekommendationen har man övergivit. Utsättning bör ske i samråd med behandlande läkare.

Kan man påbörja sin hormonbehandling om man har Covid eller är sjuk för övrigt?

Vid vissa kroniska sjukdomar bör man vara försiktig vid insättning av hormonbehandling. Att påbörja en hormonbehandling med tabletter bör man vara försiktig med när man har en pågående Covidinfektion. Du bör alltid konsultera läkare innan du börjar med en hormonbehandling.

Besök på mottagningen

Vad kostar ett besök på mottagningen

Ett besök på mottagningen kostar 2500 kr och är 25 min. Ett digitalt besök kostar 2200 kr och är 20 min. En telefontid kostar 500 kr och är 10 min och kan bokas som en uppföljning till ett besök.

Hur bokar man en telefontid?

Om du är patient på Noonakliniken kan du boka en telefontid genom att skicka ett mail till kontakt@noonakliniken.se så svarar vi samma eller påföljande arbetsdag med förslag på telefontider.

Hur fungerar det med recept?

Efter ditt besök skapas ett elektronisk recept. Du kan oftast hämta ut ditt recept samma dag på apoteket. Ta med giltig legitimation. För licenspreparat är det lite annorlunda. Licens är ett försäljningstillstånd till apotek att sälja ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige. För att en licens ska behandlas krävs att behörig förskrivare (tex läkare) skapar en licensmotivering och att ett apotek gör en licensansökan. Ett elektroniskt recept på licensläkemedlet skickas till apoteket. Du som patient måste kontakta ditt apotek för att be dem göra licensansökan. När Läkemedelsverket godkänt licensansökan kan apoteket beställa hem läkemedlet. Processen brukar ta ca 2-3 v.

Hur många besök per år brukar behövas?

Årligt besök rekommenderas. När en patient börjar med bioidentiska hormoner rekommenderas ett återbesök efter 3-4 månader första året.

Ni har inget telefonnummer, hur kommer man snabbt i kontakt med er?

Vi svarar oftast samma arbetsdag på inkommande mail till kontakt@noonakliniken.se eller vårt kontaktformulär på hemsidan.

Kan jag komma på mottagning trots att jag har mens?

Ja, du kan absolut komma på mottagning då du har mens/blödning.

Hur ska jag söka akut vård?

Vid akuta ärenden ber vi er att ringa sjukvårdsupplysningen (1177) och vid livshotande tillstånd akutvården (112).

Symptom vid klimakteriet

Kan ni behandla sömnbrist?

Sömnbrist kan bero på dålig kvalité på sömnen. Det i sin tur kan bero på flera uppvaknanden under natten. I klimakteriet är det vanligt. Hormonbehandling kan då minska dessa uppvaknanden och kvinnan sover djupare och bättre under natten och är då piggare dagtid. Vissa hormoner har också en lugnande effekt vilket gör att kvinnan sover ännu bättre.

Är det vanligt med nedstämdhet?

Nedstämdhet är ett relativt vanligt symtom under klimakteriet. Även sömnbrist (som även det är vanligt under klimakteriet) kan leda till nedstämdhet. När kvinnan får hjälp med sömnen kan nedstämdheten lätt.

Är akupunktur bra mot klimakteriet?

Vissa studier har visat att akupunktur kan minska antalet värmevallningar hos en kvinna i klimakteriet.

Vad kan man göra mot vallningar?

Värmevallningar kan minska vid ökad fysisk aktivitet, minskat intag av starkt kryddad mat och minskat intag av alkohol. Hormonbehandling är mycket effektivt mot besvär med värmevallningar.

Hur ska jag äta för att må bra?

En god och balanserad kost är en viktig del för att må bra under klimakteriet. Med ökad ålder behöver kroppen mindre mat. En dietist kan hjälpa dig med välbalanserad kosthållning.

Hur tänker ni kring träning?

Fysisk aktivitet är bra ur alla hälsoaspekter. Muskelmassan minskar naturligt med stigande ålder. Därför är det bra att bibehålla sin fysik. Konditionen är också värd att träna upp. Börja gärna med dagliga promenader. Gärna med ökad puls. En personlig tränare kan skapa ett anpassat träningsprogram som passar dig och din vardag.

Sexlusten varierar, kan ni hjälpa mig?

Sexlusten kan avta i klimakteriet. Tillsammans med god medicinering (hormonell behandling med tex bioidentiska hormon eller testosteron) och samtal med sexolog är sannoliken stor att eventuellt avtagande sexlust kan återkomma.

Gynundersökning

Hur lång tid tar en gynundersökning?

Själva gynekologiska undersökningen inklusive ultraljud tar vanligtvis bara några minuter.

Jag tycker det gör ont att undersökas. Kan ni hjälpa mig?

När man blivit äldre och kommit en bit i klimakteriet så kan slemhinnorna i slidan vara sköra. Då kan man använda lokalt östrogen (finns receptfritt på apoteket) inför besöket. Då brukar undersökningen inte kännas så obehaglig. Säg till gynekologen att du är orolig för att det ska göra ont så kan ni tillsammans ta det i din takt.

Vad ser en gynekolog mha ultraljud?

Gynekologiskt ultraljud sker vanligtvis via slidan, sk vaginalt ultraljud. Då kan man titta på livmoderns form och placering, på slemhinnan inuti livmodern, äggstockarna, urinblåsan bla.

Hur kan gynekologen avgöra att patienten är i klimakteriet?

Utifrån ålder, kvinnans historia och hur det ser ut vid gynekologisk undersökning inkl ultraljud kan gynekologen få en bild av om kvinnan närmar sig eller är i klimakteriet. Ibland kan blodprover ge ytterligare vägledning.