Sexologen hjälper till att sätta ord på upplevelser som handlar om frågor kring sexualitet, lust, problem i kommunikationen med ev partner. Vanliga orsaker till att personer söker hjälp är lustproblem, sexuellt självförtroende, sexuell identitet, sexuella relationer och andra funderingar kring sexuell hälsa. Gynekologen kan tillsammans med sexologen skapa en god förutsättning för att ge kvinnor ett välfungerande sexliv innan, under och efter klimakteriet.
Suzann Larsdotter
Under klimakteriet kan minskad östrogenproduktion leda till en minskning av sexuell lust. En sexolog kan ge råd om olika strategier och tekniker för att öka libido och sexuell tillfredsställelse, inklusive övningar, förändringar i kost och livsstil, och eventuell hormonbehandling om det är lämpligt.
Många kvinnor upplever vaginal torrhet och smärta under klimakteriet på grund av minskad östrogenproduktion. En sexolog kan ge råd om olika sätt att hantera dessa symptom, inklusive användning av glidmedel och lokal östrogenbehandling.
Klimakteriet kan påverka orgasmens intensitet och frekvens för vissa kvinnor. En sexolog kan ge tips och råd om tekniker för att öka chanserna att uppleva orgasm och förbättra den sexuella tillfredsställelsen.
Bäckenbottenmuskulaturen är viktig för sexuell funktion. En sexolog kan ge övningsrekommendationer och tekniker för att stärka bäckenbottenmuskulaturen, vilket kan vara särskilt värdefullt under klimakteriet.
Läkarhuset Odenplan
Odengatan 69
113 22 Stockholm