Personlig träning

"Anpassad träning för kvinnor i förändring"

Är du kvinna och mellan 40 och 60 år? Denna tjänst passar dig som upplever att kroppen har förändrats eller är under förändring. Du kanske upplever att du inte kan träna som du gjort tidigare eller att det behövs längre återhämtning efter ett träningspass. Andra symtom kan vara smärta som vandrar runt i kroppen, viktuppgång, sömnsvårigheter eller mer stelhet i kroppen. Vi hjälper dig med träningsråd och livsstilstips under den hormonella förändring som sker i förklimakteriet och klimakteriet.

Tillsammans med Fyscoacherna har vi skapat ett ramverk för träning med fokus för kvinnor i klimakteriet.

Fördelar med fysisk aktivitet under klimakteriet

Flera studier visar att regelbunden fysisk aktivitet har många fördelar för kvinnor i klimakteriet. Den största effekten är visad på värmevallningar och svettningar men också på humörpåverkan, nedstämdhet, urininkontinens och benskörhet. Risken för hjärt-kärlsjukdom minskar också med fysisk aktivitet. En aktiv livsstil är alltid bra att sträva efter, oavsett ålder.

Fysioterapeuter

Åsa Söderberg & Ia Wååk

Fysioterapeuter

Åsa Söderberg & Ia Wååk

Träningspaket

Fyscoachernas träningstjänster ges online, men även på Radisson Blu Royal Viking Hotel , Vasagatan 1, Stockholm

Small - 1h

Konsultation + anpassade övningar

Kostnad:  1500 kr

Medium - 2h

Konsultation + anpassade övningar + 1h PT

Kostnad:  2300 kr

Large - 3h

Konsultation + anpassade övningar + 1h PT

Kostnad:  3000 kr

Vanliga frågor angående personlig träning

Varför är träning viktigt under klimakteriet?

Träning är viktigt under klimakteriet av flera skäl. För det första kan det hjälpa till att hantera och minska vanliga symtom som viktökning, benskörhet, humörsvängningar och sömnproblem. Regelbunden träning kan också förbättra hjärt- och kärlhälsa, öka muskelstyrkan och bibehålla flexibilitet och rörlighet.

Vilken typ av träning rekommenderas under klimakteriet?

Rekommendationer för träning under klimakteriet inkluderar en blandning av aerobisk träning, styrketräning och flexibilitetsövningar. Aerobisk träning, som promenader, cykling eller simning, förbättrar kardiovaskulär hälsa och hjälper till att kontrollera vikt. Styrketräning hjälper till att öka muskelmassan och stärka benen för att minska risken för benskörhet. Flexibilitetsövningar, som yoga eller stretching, förbättrar rörligheten och kan lindra muskelstelhet.

Finns det särskilda hänsyn att ta vid träning under klimakteriet?

Ja, det finns några särskilda hänsyn att ta vid träning under klimakteriet. Det är viktigt att anpassa träningen till den individuella hälsostatusen och eventuella befintliga medicinska tillstånd. Hormonella förändringar kan påverka lederna och ligamenten, så det är viktigt att undvika överansträngning och överbelastning. Att träna regelbundet och gradvis öka intensiteten kan vara mer skonsamt för kroppen.

Kan träning hjälpa till att lindra klimakteriesymtom?

Ja, träning kan hjälpa till att lindra många klimakteriesymtom. Det kan minska värmevallningar, förbättra sömnkvaliteten, minska stress och ångest samt bidra till att hantera viktökning och muskelsvaghet. Träning frigör endorfiner, vilket kan förbättra humöret och mentalt välbefinnande. Det är viktigt att diskutera träningsrutiner med en läkare eller träningsinstruktör för att skräddarsy dem efter individuella behov och mål.